Aikuisena balettiin

Aikuisena balettiin

Ei kannata kuvitella, että aikuisena on liian vanha aloittamaan balettiharrastuksen. Monet aikuiset katuvat, että lopettivat balettitunnit nuorempana tai eivät alkaneet tanssia balettia ylipäätään. Baletin opetteleminen aikuisena voi olla jopa parempi kuin lapsena. Jos ajattelet, että on liian myöhäistä, kannattaa lukea, miksi aika voi olla juuri oikea.

Paljon vaivoja

Aikuisena aloitettu balettiharrastus tarkoittaa, ettei sinulla ole tanssimisen takia aiheutuneita vammoja kuten monimutkaisia nilkka-, polvi- tai selkävaivoja. Selkävaivat tosin ovat aikuisilla yleisiä, mutta ne saa korjattua hyvällä ryhdillä, jonka saa harrastamalla balettia. Monet tanssijat, jotka ovat aloittaneet baletin hyvin nuorella iällä, huomaavat kamppailevansa kipujen ja vammojen kanssa ennen kuin heistä tulee edes ammattilaisia. Jopa niin nuorilla tanssijoilla kuin 13- ja 14-vuotiailla voi olla jännetulehdus. Monilla on selkäkipuja. Jos katsot ammattilaisiksi pyrkivien YouTube-videoita, näet 16-vuotiaita, jotka käyttävät ultraäänilaitteita ja särkylääkkeitä pärjätäkseen kivun kanssa – jotta he voivat jatkaa tuntien ottamista. Mistä vaivat johtuvat? Syitä on useita: huono harjoittelu, kääntäminen ulospäin polvista eikä lanteista, lihasten epätasapaino ja kehon luonnollinen kuluminen. Surullista, että kaikesta huolimatta vain muutamista tanssijoista tulee ammattilaisia. Ammattilaisetkaan eivät ole vammattomia. Yleensä kaikilla on jonkin sortin vammoja tai kipuja. Esimerkiksi kaksi entistä ammattitanssijaa ja nykyistä baletinopettajaa kärsii vammoista lopunikäänsä: toinen ei voi polvistua ja toisella on selkä- ja vyötäröongelmia.

Aikuisbaletin harrastajat ovat hyväkuntoisia verrattuna tanssijoihin, jotka ovat aloittaneet nuorena ja saattavat vaikuttaa huippukunnossa olevilta mutta itse asiassa kärsivät vammoista. Aikuisbalettia voi tanssia niin paljon kuin haluaa ja tanssiura voi olla jopa pidempi kuin jos olisi aloittanut nuorena. Työ ja muu elämä tasapainottavat harrastusta. Balettia voi opetella rauhassa ja edistyä yllättävän paljon.

Itsenäinen tanssija

Aikuisena ei tarvitse luottaa siihen, että joku muu vie balettitunneille. Voi myös vapaasti valita, missä, milloin ja kuinka usein harrastaa balettia. Lapsena tai teini-ikäisenä, ennen kuin oppi ajamaan, vanhempien sitoumukset ja aikataulut rajoittivat usein harrastamista. Saatuaan ajokortin oli silti vielä riippuvainen vanhempien autosta. Aikuisena näitä asioita voi hallita paremmin.

Mistä itse olit lapsena ja teininä kateellinen aikuisille? Rahasta, vastaa moni. Aikuisena on mahdollista ansaita itse rahaa ja päättää, mihin käyttää kovalla työllä ansaitsemansa rahat. Lapsena saattaa tuntea huonoa omaatuntoa, että vanhempien pitää maksaa balettitunneista, etenkin jos he ovat vaikka yksinhuoltajia. Aikuisena balettitunneilla voi käydä hyvällä omallatunnolla. Kun maksaa itse omista tunneistaan, saattaa myös huomata olevansa motivoituneempi verrattuna nuoreen, joka pitää tunteja itsestäänselvyytensä ja taakkana. Aikuisena voi päätä jopa ottaa yksityistunteja hyvityksenä siitä, ettei opetellut balettia lapsena. Lapsena balettia opetelleet saavat tanssista kiinni nopeammin kuin joku, joka ei ole ikinä tanssinut, mutta heidän pitää yhtä lailla aloittaa alusta. Ammattilaiset käyvät balettitunneilla joka päivä koko uransa ajan.

Oppi menee paremmin perille

Aikuisena balettia oppii jopa nopeammin kuin nuorena. Baletinopettajat ovat kertoneet, kuinka nauttivat tanssille omistautuneiden aikuisten opettamisesta, vaikka tietävät, etteivät he ole menossa minnekään, toisin sanoen etenemässä ammattilaisiksi. Omistautuneet aikuiset haluavat olla paikalla ja ovat uhranneet aikaa ja rahaa käydäkseen tunneilla. Opettajia on koskettanut heidän keskittymisensä, kova työnsä ja omistautumisensa. Heidän mukaansa aikuiset saavat myös kiinni baletin konsepteista paljon nopeammin – jotkut heti tai muutamissa viikoissa siinä missä lapsilta menee vuosia.

Aikuisten aivot ovat kehittyneemmät ja pystyvät käsitteellistämään ja käyttämään mielikuvia ymmärtääkseen. On todennäköisempää, että kehonhallintaa pitää hienosäätää, mikä vie aikaa, kuin että aikuinen ei olisi ymmärtänyt mihin opettaja pyrkii. Aivot todella ovat kykeneväisempiä oppimaan balettia nopeammin kuin lasten aivot ovat.