Aikuiset voivat pilata lasten urheiluharrastukset

Aikuiset voivat pilata lasten urheiluharrastukset

Lasten osallistuminen urheiluun on laskusuunnassa, mikä johtaa huoliin heidän terveydestään. Mutta ovatko huolissaan olevat vanhemmat ainakin osasyyllisiä tilanteeseen? Yhdysvalloissa urheilulajeissa jalkapallosta koripalloon ja baseballista lentopalloon on nähty jyrkkä pudotus säännöllisesti pelaajien lasten lukumäärässä.

Siirtyminen pois näistä ja muista urheilulajeista on saanut rinnalleen varoituksia, että vain yksi kolmesta lapsesta on fyysisesti aktiivinen joka päivä ja yksi viidestä lapsesta on ylipainoinen. Eikä tilanne ole tämä pelkästään Yhdysvalloissa; huolia lasten liikuntaharrastusten vähentymisestä on esitetty useissa maissa ympäri maailmaa, niin kuin myös Suomessakin, jossa myös palvelukseen astuvien varusmiesten huonoa kuntoa on ihmetelty vuosi vuodelta enemmän. Mutta voisiko olla mahdollista, että osa lapsista on ajautunut pois urheilun parista sellaisten aikuisten vuoksi, jotka eivät muista, että lasten urheilun tulisi olla pääasiassa hauskanpitoa?

Liikaa painetta

Lapsilta kysytään harvoin, mitä he haluavat urheilulta, mutta kun heiltä kysytään, he tarjoavat vahvoja näkemyksiä. Näin tehtiin vuosittaisessa yhdysvaltalaistutkimuksessa Aspenissa. Eräs Marylandista kotoisin oleva yhdeksänvuotias jalkapallon harrastaja kertoi vastauksissaan toivovansa, että valmentajat olisivat kärsivällisempiä, eivätkä laittaisi sinua juoksemaan kenttää ympäri, jos et saa tehtyä maalia. Toinen New Yorkissa asuva yleisurheilua harrastava lapsi kertoi, ettei hän pidä valmentajien asettamasta paineesta ja ajatuksesta, että sinun on pakko voittaa. Urheilutoimenjohtajat jättävät tällaiset mielipiteet huomioimatta.George Washingtonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että lapset halusivat urheilulta eniten mahdollisuutta pelata ja yrittää parhaansa heitä kunnioittavan valmentajan opastuksella. Kun lapsilta kysyttiin syytä urheilun hauskuuteen, 81 syyn joukosta ”voittaminen” oli 48. sijalla, ”pelaaminen turnauksissa” 63. ja ”matkustaminen uusiin paikkoihin pelaamaan” 73. sijalla.Lasten toiveita ei kuitenkaan aina laiteta etusijalle, koska vanhemmat kilpailevat tarjotakseen heidän mielestään parhaita mahdollisuuksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pelaamisen tilasta ei ehkä ole parempaa esimerkkiä kuin kasvussa olevat turnauksia ja lomia yhdistävät ”tournacationit”. Huippujoukkueet, jotka muodostetaan nuorimmillaan vasta 7-vuotiaista lapsista, voivat matkustaa pitkiä välimatkoja pelaamaan.

Tulevaisuuden ylipainoisia aikuisia

Nuorten urheilu on Yhdysvalloissa vuosittain 15 miljardin dollarin toimiala. Se on suurempi kuin NFL, NBA tai Englannin Valioliiga. Mutta jalkapallossa nähty lasku on heijastunut myös muihin lajeihin. Yleisurheiluun osallistuvien lasten määrä on tippunut 26 % viiden viimeisen vuoden aikana, maahockeyn harrastajien määrässä on nähty 21 % kato, voimistelussa hävikkiä on ollut 17 % ja amerikkalaisen jalkapallon parissa harrastajia on 12 % vähemmän.

Mikäli urheilu suunniteltaisiin lasten halujen ja aikuisten maksukyvyn mukaiseksi, se hyödyntäisi myös yleistä terveydenhuoltoa. Jos kaikista 12,7 miljoonasta ylipainoisesta lapsesta Yhdysvalloissa tulee ylipainoisia aikuisia, siitä voi seurata yhteiskunnalle yli 1 100 miljardin dollarin lasku Brookings-instituutin laskelmien mukaan.Haaste urheilupäättäjille, jotka haluavat löytää voittamiseen kykeneviä pelaajia, on yhdistää omat tarpeensa yleisen terveyden ja lasten tarpeiden kanssa. Yhdysvalloissa hyvä esimerkki on jääkiekko, joka on saanut käännettyä laskusuhdanteen ottamalla käyttöön jään poikki pelattavan jääkiekon. Luomalla kolme pienempää pelikenttää yhteen kaukaloon pelimuoto mahdollistaa useamman lapsen pääsyn luistimille pienemmillä kustannuksilla.Jääkiekon kansallinen hallintoelin on lisäksi pienentänyt lapsille luotuja paineita kehottamalla pelaajia osallistumaan kansallisiin kisoihin vasta täytettyään 12 vuotta. Jalkapallossa tällaisia uudistuksia ei ole vielä tehty. Mutta jopa alan keskiössä olevat henkilöt tunnistavat hyödyt. Sen sijaan, että lapset laitetaan matkustamaan joukkueiden mukana jo varhain, voi olla parempi sijoittaa paikallisottelut etusijalle, mikä antaa luokkakavereille mahdollisuuden pelata ja kehittyä yhdessä.