Joogaten kuntoon

Joogaten kuntoon

Jostain syystä viimeisen vuosikymmenen aikana joogasta – kaikissa oudoissa muodoissaan kuten kylmänä, kuumana, oluen ja jopa vuohien kanssa – on tullut liikuntahullujen suosikkiliikuntamuoto. Se on muuttunut lajista, jota tekisit ehkä kerran viikossa löysissä verryttelyhousuissa esimerkilliseksi fyysiseksi ja henkiseksi harjoitteeksi. Joogaan mennään mieluiten pukeutuneena kiireestä kantapäähän viimeisimmän muodin mukaisiin joogiasuihin nauttien maidotonta, gluteenitonta ja korkeaproteiinista kurpitsansiemensmoothieta. Monille jooga on elämäntapa, ei vain kuntoilumuoto.

Joogasta on tullut niin suosittua, että sana ”yoga” oli 15 etsityimmän sanan joukossa Iso-Britanniassa vuonna 2017. Joogaintoilijoiden ja julkkisten kuten malli ja näyttelijä Rosie Huntington-Whiteleyn jakaessa Instagramissa kateutta herättäviä kuvia, joissa he seisovat päällään tai poseeraavat monimutkaisissa jooga-asennoissa kaukaisilla rannoilla, monet ovat valinneet venyvyyttä vaativan lajin sijaan intensiivisempiä treenitunteja kuten spinningiä ja HIIT-intervalliharjoituksia. Niin oli tehnyt myös toimittaja Alice Barraclough, kunnes osallistui The Zest Lifen joogaretriitille Isle of Angleseyn saarella. Kun hän istui jalat ristissä huoneessa, josta avautui näkymä avokadonvihreille kukkuloille, joogaopettaja Claire Riley antoi tehtävän: ”Mieti miksi olet täällä. Mistä olet vetäytynyt? Mistä haluat päästää irti?” Viisi minuuttia myöhemmin hän sanoi: ”Nyt ajattele, mitä haluat saavuttaa ja miksi haluat liikkua eteenpäin.” Barracloughin valtasi syyllisyys ja suru. Hän ajatteli, että kaikkien ympärillä olevien ihmisten kokemus oli varmasti syvä ja vilpitön ja he antoivat mielensä matkata positiivisiin ja kauas ulottuviin tavoitteisiin, kun taas hänen mielessään negatiiviset mielikuvat kiersivät kehää. Aloittelijoille tunne sisäisestä levottomuudesta ja kyvyttömyydestä saavuttaa tyyneys on eräänlainen siirtymäriitti, kokemus, jonka läpi täytyy puskea ennen kuin voi päästä jooganirvanan luvattuun maahan. Pääsi sinne tai ei, joogaliikkeet ovat joka tapauksessa hyvä liikunnan muoto, josta kaikki voivat hyötyä. Siksi on hyvä tutustua muutamaan helpohkoon jooga-asentoon – meditaatiolla tai ilman. Ne toimivat hyvin myös kestävyysharjoittelun tukena.

Liikkeelle perusteista

Lapsen asento on luultavasti tuttu muilta liikuntatunneilta, joissa sitä käytetään usein venyttelyvaiheessa. Asentoon on hyvä vetäytyä, jos tunti käy liian raskaaksi ja tarvitset lepoa. Lapsen asennossa ollaan polvillaan, polvet noin lantionleveyden verran erossa toisistaan ja isovarpaat koskettaen toisiaan. Uloshengityksen aikana pakarat lasketaan kohti kantapäitä ja annetaan vartalon levätä reisien välissä. Kädet ojennetaan eteenpäin painaen käsivarsia maahan. Samalla otsan painetaan kevyesti mattoa vasten.  Soturiasento otetaan asettamalla oikea jalka eteen ja vasen taakse maton reunaa kohti niin, että haara-asento on leveä. Oikeaa jalkaa koukistetaan niin, että polvi on nilkan kohdalla mutta ei yli varpaiden. Käsiä ojennetaan pitkälle ylöspäin kurkottaen. Lantiota kallistetaan etusuuntaan. Molemmat jalat pidetään osoittamassa samaan suuntaan.

Alaspäin katsova koira on yksi yleisimmistä ja tunnistettavimmista jooga-asennoista. Asentoon voi mennä polviltaan nojaten painoa käsiinsä. Käsien tulee olla noin lantionleveydellä toisistaan. Kämmeniin nojaten polvet nostetaan ylös lattiasta. Samalla myös lantio nostetaan ylös. Lantiota työnnetään taaksepäin samalla selkärankaa venyttäen. Uloshengityksen aikana jalat suoristetaan niin paljon kuin mahdollista. Pää pidetään alhaalla. Olkapäiden ei tulisi osua korviin eikä kantapäiden tarvitse osua mattoon. Triangeliasennossa vasen jalka astuu taakse 90 asteen kulmaan. Edessä olevan kantapään tulisi olla samassa linjassa takajalan kaaren kanssa. Sisäänhengityksellä kädet nostetaan sivuille olkapäiden korkeudelle. Uloshengityksellä vasenta kättä kurotetaan vasemmalle, pidentäen keskivartaloa suoraan vasemman jalan päälle, kun liikutetaan lantiota oikealle. Vasen käsi siirretään lepuutukseen säären päälle samalla kun kurotetaan oikeaa kättä kohti kattoa. Keskivartalo käännetään kohti kattoa. Samoin pää käännetään ylöspäin niin, että katse kiinnittyy oikeaan käteen. Asennossa pysytään hetki hengittäen ja sitten tehdään toinen puoli.