Kestävyysjuoksua new yorkissa

Kestävyysjuoksua new yorkissa

Triathlonin ohella maraton kestävyyslaji. Yksi maailman kuuluisimmista ja osanottajamääriltään suurimmista maratoneista on vuosittain järjestettävä New Yorkin maraton.

Vuodesta 1970 alkaen järjestetyn kilpailun reitti kulkee halki New Yorkin, Brooklynista Queensin läpi Manhattanille ja sieltä Bronxiin ja Harlemiin. Vuodesta 1976 lähtö on tapahtunut Verrazano-Narrows Bridgeltä ja maali sijaitsee Central Parkissa Tavern on the Greenin edessä.Bloggaaja Kiki on kirjoittanut omista kokemuksistaan New Yorkin maratonilla. Vielä viikko maratonin jälkeen hän ei osannut kuvailla kokemuksiaan ja mietti vain toiselle maratonille osallistumista. Kuukauttakin myöhemmin hänen oli vaikea pukea kokemaansa sanoiksi, mutta hän päätti kirjoittaa, koska maraton oli hänelle niin mahtava kokemus – sellainen, jonka muistaa ja josta puhuu vielä vuosien päästä. Kiki matkusti New Yorkiin varta vasten osallistuakseen maratoniin, kuten monet muut juoksijat tekevät. Vuonna 2006 kilpailussa oli yhteensä 37 850 maaliintulijaa. Kiki poseerasi New Yorkissa turistikuvissa ja näytti siltä kuin nauttisi aurinkoisesta päivästä New Yorkissa, mutta samalla hän myös viivytteli ja siirsi menoaan maratonmessuille, koska hän tunsi olonsa häkeltyneeksi. Lopulta hän sai suunnattua suureen rakennukseen, jossa messut pidettiin. Messualueella asiat hoidettiin sujuvasti, vaikka ihmisiä oli sadoittain. Saatuaan juoksunumeronsa Kiki poseerasi sen kanssa muutamissa kuvissa ja alkoi itkeä. Koko tilanne sai hänet herkistymään. Hän vietti Halloweenia kaupungissa ja ryömi sänkyyn kello yhdeksän illalla toivoen, että olisi levännyt, kun kello herättäisi hänet aamuneljältä. Hän oli päättänyt herätä neljältä, vaikka maraton alkaakin vasta kello kymmenen.

Kisapäivä koittaa

Kiki halusi herätä aikaisin, koska jo lähtöviivalle pääseminen on seikkailu itsessään. Kikin piti ensin ottaa kaksi junaa päästäkseen lauttaterminaaliin, josta hän pääsi lautalla Staten Islandiin, josta hän otti vielä bussin päästäkseen perille. Hän saapui lähtöalueelle kaksi tuntia etuajassa mutta kuten englanninkielinen sanonta kuuluu ”better safe than sorry”. Onneksi hän sai kuitenkin edellisenä ilta nukuttua ja heräsi suunnitellusti herätyskelloon. Aamulla hän noudatti ennen juoksua -rutiinejaan, joihin kuuluu kahvia ja ruokaa.

Aamulla metrojunassa Kiki tapasi kaksi muuta juoksijaa, joista toinen oli Itävallasta ja toinen Italiasta. He kulkivat samaa matkaa. Jossain vaiheessa vaunussa oli vain juoksijoita ja yksi Halloween-juhlista palaava tyttö tiikeriasussa. Heidän siirtyessään lauttaterminaaliin kaikki alkoi vaikuttaa todelliselta, sillä terminaalissa oli satoja juoksijoita, vaikka kello oli vasta kuusi aamulla. Kiki yritti rauhoittaa hermojaan katselemalla kauniita maisemia ja Vapaudenpatsasta.

Lähtö

Lähtöalueella oleva kisakylä on massiivinen. Kikin mukaan tuntui, kuin paikalla olisi kokonainen kaupungillinen juoksijoita. Vaelleltuaan ympäriinsä ja eksyttyään hän löysi viimein oman lähtöalueensa ja ystävänsä, joka on myös Islannista. Kikin mukaan oli mukavaa, että oli joku tuttu, jonka kanssa saattoi jakaa kokemuksen ja viettää muutaman ylimääräisen tunnin ennen lähtöä. Seura auttoi myös pitämään hermot kurissa. Lopulta, oltuaan hereillä ja valmiina yli kuusi tuntia, Kikin oli aika siirtyä lähtöviivalle. Sillalle asettuminen oli surrealistiselta tuntuva kokemus. Kiki oli joukon etuosassa ja kun hän katsoi taakseen, hän näki vain tuhansia juoksijoita. Paras olla kaatumatta, hän mietti. Lähtöviivalla, helikopterien pörrätessä yläpuolella kuvaamassa Kiki ajatteleli vain, että tämä tapahtuu todella. Hän oli aikeissa juosta New Yorkin maratonin! Aiemmat tavoitteet saivat jäädä, ainoa tavoite oli enää nauttia juoksusta. Ja millainen eeppinen kisa New Yorkin maraton onkaan nautittavaksi.  Kiki ei osaa edes kuvailla miltä tuntui juosta pitkin katuja, joiden varrella oli satoja ihmisiä hurraamassa. Hän tunsi olevansa kuuluisa. Brooklyniläiset osaavat kannustaa ja saada hyvän tunnelman aikaan. Kiki ei laittanut kertaakaan kuulokkeita korviinsa, koska väkijoukko motivoi häntä niin paljon. New Yorkin maraton oli unohtumaton elämys ja yksi etappi, joka kaikkien juoksusta nauttivien tulisi ottaa tavoitteeksi.