Kuntoiluvinkkejä senioreille 2

Kuntoiluvinkkejä senioreille 2

Iän myötä liikunnan aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta sen hyödyt ovat erittäin merkittävät niin keholle kuin mielellekin.

Liikuntaharjoittelun aloittaminen on yksi terveellisimmistä päätöksistä, jonka voit tehdä vanhemmalla iällä, mutta on erittäin tärkeää tehdä aloittaminen turvallisesti. Hanki ensin lausunto lääkäriltäsi, ennen kuin aloitat harjoitusohjelman laatimisen, varsinkin jos sinulla on ennestään sairauksia tai muita ongelmia. Kysy lääkäriltä, tulisiko sinun välttää joitain tiettyjä harjoitteita.Pidä mielessäsi mahdolliset terveysongelmasi, kun aloitat liikuntaharrastusta. Muista sairautesi ja mieti niiden vaikutusta harjoitteluusi. Esimerkiksi diabeetikot saattavat joutua muokkaamaan lääkityksen ajoitusta ja miettimään ruokailurytmiä tehdessään harjoitusaikataulua. Sinun täytyy myös kuunnella kehoasi. Harjoittelun ei pitäisi koskaan tuottaa kipua tai huonoa oloa. Lopeta harjoittelu välittömästi ja hankkiudu lääkärin hoitoon, jos tunnet huimausta tai hengästymistä, sinulle tulee rintakipuja tai paineen tunnetta, sinulle tulee kylmä hiki tai tunnet kipua.

Pidä tarvittaessa taukoa

Laita harjoittelurutiinisi tauolle, jos joku nivelesi punoittaa, on turvonnut tai kosketusarka. Paras tapa selvitä vammoista on välttää niitä ylipäätään. Jos koet jatkuvasti kipua tai epämukavuutta harjoittelun jälkeen, koeta harjoitella vähemmän aikaa, mutta useammin päivän aikana. Estä vammoja ja särkyä lämmittelemällä, verryttämällä ja juomalla runsaasti vettä harjoittelun aikana. Aloita harjoittelu hitaasti ja kasvata tempoa tasaisesti. Jos et ole ollut hetkeen aktiivinen, rakenna harjoitusohjelmasi vähitellen. Kokeile jaksottaa harjoittelu kymmenen minuutin jaksoihin kaksi kertaa päivässä. Tai osallistu vain yhteen ohjattuun harjoitteluun per viikko. Jos sinua pelottaa kaatuminen tai sinulla on sydänongelmia, aloita helpoilla tuoliharjoituksilla ja kasvata pikkuhiljaa kuntoasi ja itseluottamustasi.

Pidä kiinni harjoitusaikataulusta vähintään 3 tai 4 viikon ajan, että siitä tulee tapa, ja pakota itsesi noudattamaan sitä. Tämä on paljon helpompaa, kun löydät itsellesi aktiviteetteja, joista nautit. Kokeile mindfulnessia. Sen sijaan, että laitat aivosi nollille harjoitellessasi, koeta keskittyä kehosi tuntemuksiin liikkuessasi, hengityksesi rytmiin, jalkapohjiesi osumiseen maahan, lihastesi jännittymiseen ja muihin kehosi reaktioihin. Mindfulnessin harjoittelu parantaa fyysistä kuntoasi nopeammin, helpottaa paremmin stressiä ja jännitystä ja ehkäisee paremmin onnettomuuksia ja vammoja.

Vinkkejä motivaation säilyttämiseen

On helppoa lannistua, kun sairaus, loukkaantuminen tai sään muutokset keskeyttävät rutiinisi ja tunnet joutuvasi aloittamaan taas alusta. Mutta on olemassa tapoja pysyä motivoituneena, kun kohtaat elämän asettamia haasteita. Sinun kannattaa keskittyä lyhyen tähtäimen tavoitteisiin, kuten olotilasi ja energiatasojesi parantamiseen ja stressin lievittämiseen painonpudotuksen kaltaisten tavoitteiden sijaan, sillä niiden saavuttaminen kestää pidempään.

Palkitse itsesi, kun olet suorittanut onnistuneesti harjoituksen, saavuttanut uuden kuntotavoitteen tai yksinkertaisesti saapunut paikalle päivänä, jona meinasit hylätä aktiivisuustavoitteesi suorittamisen. Valitse jotain, mitä olet odottanut, mutta et salli itsellesi ennen harjoituksen suorittamista, kuten kuumassa kylvyssä käyminen tai lempikahvisi juominen. Pidä kirjaa harjoituksistasi. Liikuntasuoritustesi kirjaaminen harjoituspäiväkirjaan pitää sinut vastuussa päiväkirjan täyttämisestä ja muistuttaa lisäksi sinua saavutuksistasi. Voit myös hankkia tukea. Ystävän tai perheenjäsenen kanssa harjoittelu voi rohkaista ja motivoida toinen toistaan.Jos päivittäinen rutiinisi muuttuu, on helppoa lipsua myös liikuntatavoitteista. Jos olet esimerkiksi lomalla, monissa hotelleissa on liikuntakeskuksia. Ota mukaasi kuntoiluvaatteesi tai välineesi, kuten vastusnauha, uimapuku tai kävelykenkäsi. Lähde ulos hotellista ja kierrä katselemassa nähtävyyksiä kävellen retkibussien sijasta.Joskus sairaasta tai liikuntakyvyttömästä puolisosta huolehtiminen voi vielä liian paljon aikaasi, niin ettei sitä meinaa riittää liikunnalle. Tällöin voit harrastaa liikuntaa television ja harjoitusvideon ääressä, kun puolisosi nukkuu. Voit myös pyytää perheenjäsentä tai ystävää tulemaan käymään, että voit mennä ulos kävelylle. On tärkeää oman jaksamisesi kannalta, että pyrit harrastamaan jotain liikuntaa.