Maailman rankimmat maratonit 1

Maailman rankimmat maratonit

Mikä tahansa maratonjuoksu koettelee kestävyyttäsi juoksijana, mutta maailmalta löytyy kisoja, jotka koettelevat myös mielenterveyttäsi. Jos olet kyllästynyt juoksemaan lenkkejäsi samoja vanhoja reittejä pitkin, voit kokeilla jotain näistä kisoista, joissa kierretään syrjäisiä sekä ahkerammin matkusteltuja alueita ympäri maailmaa uudella tavalla, jollaista suurin osa juoksijoista ei ole koskaan aiemmin kokenut.

Pitkiä, yleensä jopa satojen kilometrien juoksuja kutsutaan ultrajuoksuiksi tai ultramaratoneiksi, ja niitä järjestetään eri puolilla maailmaa. Kilpailujen matkat ja olosuhteet vaihtelevat suuresti aina kisojen välillä. Juoksu saattaa kattaa erilaista maastoa aina kuumista hiekka-aavikoita viidakoihin ja antiikin ajan kaupunkien raunioiden halki. Tässä artikkelisarjassa käydään läpi eräitä mielenkiintoisimmista, jännittävimmistä ja raskaimmista ultramaratoneista maailmassa.

Perun viidakkojuoksu

Perussa järjestettävä Jungle Ultra on 230 kilometrin pituinen ultramaraton, joka johdattaa osallistujat kaukaisen Amazonin sademetsän halki. Kisa alkaa kolmen kilometrin korkeudesta merenpinnasta pilvimetsästä, mistä osallistujat suuntaavat tiensä läpi heimokylien, lähes koskemattomien metsien ja vuoristomaiseman. Yksi suurimmista vaikeuksista on lähes 100 % saavuttavien kosteustasojen käsitteleminen viidakossa. Tämän lisäksi osallistujien täytyy olla täysin tietoisia ympäristöstään viidakossa, jossa asuu villieläimiä, kuten jaguaareja, apinoita ja tapiireja.

Perun viidakkojuoksu

Kisan omavaraisluonteen vuoksi kilpailijoiden täytyy kantaa mukanaan riippumatto, makuupussi, ruokaa ja tarvikkeita koko tapahtumaa varten, mutta vettä saa lisää väliaikapisteiltä reitin varrelta. Vaikka kilpailijat ovat vastuussa omista aterioistaan, on jokaisen henkilön vastuulla ottaa mukaan vähintään 1 500 kcal verran ruokaa. Kun selviät ensin Jungle Ultrasta, voit hakea Grand Slamia ja suorittaa kolme muuta ultrakilpailua.

Marokossa juostava des Sablesin maraton

Ensimmäinen des Sablesin maraton järjestettiin vuonna 1986, mutta tapahtuma sai alkunsa jo vuonna 1984, kun 28-vuotias Patrick Bauer päätti ylittää 350 kilometriä pitkän taipaleen Marokon puolella sijaitsevaa Saharan autiomaata pitkin. Bauer teki matkansa yksin, eikä hänen matkallaan ollut yhtään kylää tai vesipistettä, ja mukanaan hänellä oli vain 35 kg painanut reppu, jossa oli kaikki ruoka ja vesi hänen matkaansa varten, mikä kesti 12 päivää. Vuonna 2004 yli tuhat kilpailijaa osallistui tähän uskomattomaan henkisen ja fyysisen kestävyyden testiin yli maailman suurimman kuuman autiomaan. Maratonin järjestäjät kehottavat kuluttamaan 3 000—4 000 kilokaloria per päivä ja syömään runsaasti energiaa sisältävän välipalan aina 20—30 minuutin välein kisan aikana. Kilpailijoille jaetaan jokaisella etapilla vettä, joka heidän on kuljetettava itse. Seuraava kisa on avoinna 1 400 osallistujalle. Tähän mennessä nuorin maratonin suorittanut kilpailija on ollut 16-vuotias ja vanhin 79 vuotta vanha.

Kreikan Spartathlon

Tämä pitkän matkan kisa perustettiin vuonna 1984 muinaisen ateenalaisen juoksijan Pheidippidesin askelten uudelleenluomiseksi. Hänet lähetettiin ennen Maratonin taistelua hakemaan apua Spartasta sodassa kreikkalaisten ja persialaisten välillä 490 eaa. Pheidippides saapui Spartaan 250 kilometrin päähän Ateenasta seuraavana päivän antiikin Kreikan historioitsijoiden mukaan.

Kun tutkimustyötä tehneet järjestäjät huomasivat, että myös he pystyivät juoksemaan 250 kilometriä kahdessa päivässä, Spartathlonin kisa syntyi. Vain noin kolmannes Spartathlonia juoksemaan saapuvista kilpailijoista juoksee maratonin loppuun Spartassa. Ensiapuasemia on 3—5 kilometrin välein ja aikarajoituksia 75 kisa-asemalla. Jos osallistujat eivät saavuta kutakin aikarajaa, he tippuvat kisasta.Tavoitteena Spartathlonissa on osoittaa vahvuutta modernin ajan Pheidippidesinä ja alittaa 36 tunnin aikaraja. Reitti kattaa viinitarhoja, oliivilehtoja, mäkistä maastoa, päällystettyjä teitä ja lähes 1 200 metriä korkean vuoden, Parthenion. Matkalla Spartaan juoksijat ohittavat useita antiikin kaupunkeja, Eluisisin, Megaran, antiikin Korintin, antiikin Nemean ja Tegean.