Maailman rankimmat maratonit 2

Maailman rankimmat maratonit 2

Artikkelisarjan edellisessä osassa tarkasteltiin raskaita ja kiinnostavia maratonkilpailukohteita niin aavikolla, viidakossa kuin antiikin kaupunkien parissa. Eräs maailman tunnetuimmista nähtävyyksistä on Kiinan muuri, ja se on suosittu kohde myös juoksukilpailukohteena. Yhden päivän ajaksi joka vuosi Kiinan muuri nimittäin täyttyy erikoislaatuisista turisteista. Kiinan muurin maraton järjestetään yhden maailman upeimman ihmisten rakentaman monumentin yhteydessä.

Kiinan muurin maraton sai alkunsa vuonna 1999, ja vuonna 2015 tapahtumaan osallistui 2 500 juoksijaa. Maratonin reitti alkaa Yin ja Yang -aukiolta vanhasta Huangyaguanin linnoituksesta, josta se vie kilpailijat ylös pitkin Kiinan muurin ensimmäisiä rappusia. Tästä juoksijat jatkavat alempana olevaan laaksoon ja ympäröiviin kyliin ennen toisen kierroksen täyttymistä muurin ympäri.Maraton koostuu 5 164 portaasta. Jos et ole aivan valmis täysimittaiselle maratonille, vaihtoehtona on myös 8,5 kilometrin mittainen hupijuoksu ja puolimaraton. Sää on todennäköisesti kuuma ja kostea saavuttaen noin 30 asteen lämpötilan. Aikarajoitus on kahdeksan tuntia, ja tätä aikaa alittamattomat osallistujat hylätään.

Grönlannin napapiirin maraton

Jään sekä kirkkaan ja raikkaan ilman ympäröimä napapiirin maraton järjestetään yhdessä maailman äärimmäisistä maastoista, Grönlannin jäisellä arktisella tundralla. Tämän kilpailun ympäristönä toimii pelottavan hiljainen maisema, ja seuranasi on vain myskihärkiä ja napakettuja. Osa kisan reiteistä vie juoksijat jäälle, mutta suurin osa juostaan soralla, lumen peittämällä tiellä, joka yhdistää jäätikön pieneen Kangerlussuaqin kylään, joka sijaitsee napapiirin pohjoispuolella.Kilpailun järjestäjät varoittavat osallistujia olemaan pelkäämättä ylipukeutumista, sillä on paljon helpompaa vähentää vaatetusta kuin kärsiä kylmyydestä. Hatut, hanskat ja kaulahuivit ovat oleellisia jääkylmän ilman ja voimakkaiden tuulien varalta. Keskimääräiset lämpötilat vaihtelevat 10—15 pakkasasteen välillä aamuisin ja 5—10 pakkasasteen välillä auringon noustua, mutta pakkanen saattaa toisinaan kiristyä vielä tätäkin kovemmaksi.

Yhdysvalloissa juostava Badwater Ultra Cup

Badwater Ultra Cup koostuu kolmesta erillisestä tapahtumasta yhden kalenterivuoden aikana. Maaliskuussa juostaan 82 kilometrin pituinen Badwater Cape Fear -juoksu, toukokuussa on vuorossa 130 kilometrin Badwater Salton Sea ja heinäkuussa 217 kilometrin (135 mailin) Badwater 135. Cape Fear järjestetään Pohjois-Carolinassa sijaitsevalla Bald Head Islandilla. Kisa pitkin Atlantin rannikkoa alkaa päällystetyillä teillä, johtaa sen jälkeen metsien läpi ja vie lopulta osallistujat hiekkaisille rannoille.

Salton Sean kilpailu on ryhmäkilpailu, jossa duot tai triot kisaavat Etelä-Kalifornian aavikoilla ja vuorilla. Keskeytymätön reitti käy 40 metriä merenpinnan alapuolella ja nousee Palomar-vuorella lähes 1 700 metrin korkeuteen. Badwater 135 on intensiivinen keskeytymätön kisa Death Valleystä Kalifornian Whitney-vuorelle. Tämä 217 kilometrin rata on kaikkein vaativin näistä kolmesta alkaen 90 metriä merenpinnan alapuolelta ja nousten aina 2,5 kilometrin korkeuteen. Tämä ultratapahtuma on tarkoitettu vain kokeneille harrastajille.

Kanadan 6633 Ultra

Tämä keskeytymän yhteensä 563 kilometrin mittainen itsenäinen kisa kattaa laajoja alueita Kanadan Yukonin luoteisosissa aina napapiirille asti. Kilpailun osallistujien täytyy itse kantaa tai vetää pulkassa omat tarvikkeensa koko kisan ajan. Kilpailijat ovat vastuussa omista ruoistaan, kokkausvälineistä, vaatteista, makuupussista ja muista varusteista. Kisa alkaa kaukaiselta Eagle Plains -hotellilta ja jatkuu sieltä pohjoiseen päättyen Tuktoyaktukiin Arktisen merialueen reunamille.

Äärimmäiset tuuli- ja jääolosuhteet koettelevat kilpailijoiden henkistä ja fyysistä vahvuutta. Maisema muuttuu jäätyneistä järvistä puihin ja lopulta pelkkään jäisen valkeuden tyhjään tunteeseen. Oikeiden vaatteiden ja varusteiden löytäminen tätä kisaa varten on oleellisessa roolissa kisaan valmistuttaessa ja sitä suoritettaessa.