Maratonjuoksun legendat

Maratonjuoksun legendat

Maratonjuoksuun liittyy legenda, joka ajoitetaan vuoteen 490 eKr. Ensimmäinen maraton kunnioitti sotilas Feidippideen juoksua taistelukentältä läheltä kreikkalaista Marathonin kaupunkia Ateenaan julistaakseen persialaisten häviön jännittyneille ateenalaisille. Matkan pituus oli noin 25 mailia eli yli 40 kilometriä. Historiallisen juoksunsa jälkeen Feidippides menehtyi.

Maraton on ollut kesäolympialaisten ohjelmassa ensimmäisistä kisoista eli vuodesta 1896 alkaen. Maratonin nykyinen pituus vakiintui vuoden 1908 kesäolympialaisissa 42,195 kilometriin. Maratonjuoksu vaatii laajan joukon taitoja ja lahjakkuutta. Matkaan valmistaudutaan yleensä tarkan treeniohjelman avulla. Koska on vaikea sanoa, kuinka menneitä ja nykyisiä urheilijoita voi vertailla, kannattaa tutustua muutamaan kaikkien aikojen suurimaan maratonjuoksijaan. Nykyinen miesten maailmanennätys 2.01.39 on kenialaisen Eliud Kipchogen ja naisten ennätys 2.15.25 brittiläisen Paula Radcliffen nimissä.

Historiallisista voitoista nykypäivään

Etiopialainen Haile Gebrselassie on parhaillaan Ethiopian Athletics Federationin puheenjohtaja. Hän on kaikin tavoin moderni kansainvälinen legenda yleisurheilun pitkänmatkan juoksussa. Gebrselassiella on pitkä lista maineikkaita ennätyksiä yli 20 vuotta kestäneen uran varrelta. Hän on muun muassa kaksinkertainen kultamitalisti olympialaisissa 10 000 metrillä. Voitot tulivat vuosina 1996 ja 2000. Hän on tehnyt kaikkiaan 27 maailmanennätystä. Hän voitti puolimaratonin maailmanmestaruuskisoissa 2001 ja sen lisäksi hän on voittanut yhdeksän merkittävää maratonia. Maailmanennätyksen hän juoksi 35-vuotiaana Berliinin maratonilla vuonna 2008. Aika oli 2:03:59.

Gebrselassien maanmies Abebe Bikila on kaksinkertainen olympiavoittaja maratonilla. Bikila tunnetaan etenkin siitä, että hän voitti ensimmäisen olympiakultansa juoksemalla paljain jaloin ja teki samalla uuden maailmanennätyksen. Sittemmin Bikila teki toisen ennätyksen, kun hänestä tuli historian ensimmäinen henkilö, joka puolusti olympiatitteliään. Kyseessä olivat vuoden 1964 kesäolympialaiset, joissa hän teki jälleen maailmanennätyksen. Vuoden 1964 voitto on ikuistettu seuraavana vuonna valmistuneeseen dokumenttielokuvaan Tokyo Olympiad. Bikilan perintö on niin merkittävä, että Addis Ababassa on hänen mukaansa nimetty stadion. Kenialainen Wilson Kipsang Kiprotich on erikoistunut pitkänmatkan juoksuun 10 kilometristä maratoneihin. Hän on ensimmäinen juoksija, joka on alittanut kahden tunnin ja viiden minuutin rajan maratonilla ennätykselliset viisi kertaa. Aiemman maailmanennätyksen haltija teki parhaan aikansa 2:03:23 Berliinin maratonilla vuonna 2013. Aiemmin hän oli saanut olympiakunniaa voittamalla pronssia Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Sittemmin vuoden 2014 Lontoon maratonilla hän teki ennätysajan 2:04:29. Kiprotichilla oli eräänlainen kultakausi vuosina 2010–2014, jolloin hän voitti 11 kisaa peräjälkeen.    Kolmekymppinen kenialaisurheilija Dennis Kipruto Kimetto oli maailmanennätysmies maratonilla ajalla 2:02:57, jonka hän juoksi Berliinin maratonilla vuonna 2014. Osoitus Kimetton vaatimattomasta taustasta on, että hän harjoitti maanviljelystä kasvattamalla maissia ja pitämällä lehmiä ennen liittymistään toisen juoksijan Mutain treeniryhmään vuonna 2008. Tämän siirron jälkeen hän keskitti huomionsa kokoaikaisesti treenaamiseen ja kisoihin osallistumiseen. 2013 oli Kimettolle merkkivuosi, koska hän voitti Tokion maratonin ennätysajalla 2:06:50 ja lokakuussa Chicagon maratonin ennätysajalla 2:03:45.Kenialaista Paul Kibii Tergatia pidetään yhtenä kaikkien aikojen ansioituneimmista ja vaikutusvaltaisimmista pitkänmatkanjuoksijoista. Hänen hallussaan oli maratonin maailmanennätys vuodesta 2003 vuoreen 2007 ajalla 2:04:55. Hän teki Etelä-Amerikan merkittävimmästä kisasta Saint Silvesterin maratonista omansa voittamalla sen ennätykselliset viisi kertaa. Saint Silvesterin voittojen johdosta hän on myös Brasilian suosituin afrikkalainen henkilö Nelson Mandelan jälkeen. Toinen hieno saavutus Tergatille oli voittaa IAAF World Cross Country Championships -kisa viisi kertaa peräjälkeen. Kenialainen kestävyysjuoksija Eliud Kipchoge on maratonjuoksun olympiavoittaja Rio de Janeiron kisoista vuodelta 2016 ja 5 000 metrin juoksun maailmanmestari Pariisista vuodelta 2003. Hän on myös voittanut kultaa puolimaratonin maailmanmestaruuskisojen joukkuekilpailussa vuonna 2012. Kipchogen hallussa on maratonin tämänhetkinen maailmanennätys. Kipchoge juoksi jo lapsena joka koulupäivä yli kaksikymmentä kilometriä. Kestävyysjuoksutreenit hän aloitti tosissaan vuonna 2000.