Mitä voimme oppia muhammad alilta

Mitä Voimme Oppia Muhammad Alilta

Ihmiset olettavat, että käytöksemme mukautuu tuttuihin kaavoihin ja konventioihin. Oman elämäsi strategistina tehtäväsi saattaa olla toimia vastoin näitä odotuksia. Ihmiset voi yllättää kaaoksella ja ennalta-arvaamattomuudella.

Jos haluaa saavuttaa parhaan vaikutuksen, tulee ensin tehdä jotakin tavallista ja konventionaalista luodakseen halutunlaisen mielikuvan ja sitten iskeä epätavallisen avulla. Oppia voi ottaa esimerkiksi Sun Tzulta – tai raskaansarjan kolminkertaiselta maailmanmestarilta Cassius Claylta eli Muhammad Alilta. Jo lapsena Muhammad Ali sai perverssiä tyydytystä siitä, että oli erilainen. Hän piti huomiosta, jota sen avulla sai, mutta ennen kaikkea hän piti siitä, että sai olla oma itsensä: outo ja itsenäinen. Kun hän alkoi harjoitella nyrkkeilyä 12-vuotiaana, hän kieltäytyi tappelemasta tavalliseen tapaan ja sääntöjen mukaan. Nyrkkeilijä pitää yleensä nyrkkeilyhanskoja ylhäällä kohti päätään ja ylävartaloa valmiina vastaanottamaan iskun. Ali piti mieluummin käsiään matalalla aivan kuin kutsuen hyökkäystä. Hän oli jo huomannut olevansa kuin muut nyrkkeilijät ja näin hän sai houkuteltua vastustajan leuan tarpeeksi lähelle. Kun Ali kehittyi, hän teki vastustajille vaikeammaksi saada hänet kiinni treenaamalla jalkojaan jopa enemmän kuin lyöntinsä voimaa. Sen sijaan että olisi vetäytynyt yksi jalka kerrallaan kuten useimmat nyrkkeilijät tekivät, Ali pysyi varpaillaan kuin tanssien omaan kummalliseen rytmiinsä, jatkuvassa liikkeessä. Enemmän kuin kukaan muu nyrkkeilijä, Ali oli liikkuva kohde. Kykenemättä saamaan perille iskua vastustaja turhautui, ja mitä enemmän hän turhautui, sitä enemmän hän yritti saavuttaa Alia unohtaen näin pitää huolta omasta puolustuksestaan. Alin tyyli oli melkein kaikin tavoin toisenlainen kuin perinteinen nyrkkeilyviisaus opetti, mutta juuri se teki siitä niin vaikean vastustajille.

Performatiivista hulluutta

Alin epäkonventionaaliset taktiikat Sonny Listonia vastaan alkoivat paljon ennen ottelua. Hänen ärsyttävän ilveilynsä ja julkisen piikittelynsä – eräänlaista likaista sodankäyntiä – oli tarkoitus raivostuttaa mestaria, sumentaa hänen ajatteluaan, saada hänet niin täyteen vihaa, että hän tulisi ottelussa niin lähelle Alia, että tämä pystyisi tyrmäykseen. Alin käytös punnituksessa, mikä vaikutti todella hullulta, paljastui myöhemmin puhtaaksi performanssiksi. Sen tarkoituksena oli saada Liston alitajuisesti puolustuskannalle, epävarmaksi siitä, mitä Ali voisi tehdä kehässä.

Avauserässä kuten monissa myöhemmissä otteluissaan Ali tyynnytteli Listonia ottelemalla puolustautuvasti – tavallinen taktiikkaa, kun vastassa on Listonin kaltainen vastustaja. Ali sai houkuteltua Listonin lähemmäs ja teki sitten erityislaatuisen siirron, kuin tyhjästä nopean lyönnin, jossa oli kaksinkertainen voima. Kykenemättä saavuttamaan Alia lyönneillään ja tanssimisen, matalalla olevien käsien sekä ärsyttävän ilveilyn hämmentämänä Liston teki virheen toisensa perään. Alille vastustajan virheet olivat juhlaa. Sun Tzulle ja muinaisille kiinalaisille jonkin erityislaatuisen tekemisellä ei ollut juuri vaikutusta, ellei taustana ollut jotakin tavallista. Näitä kahta oli sekoitettava, saatava vastustajan odotukset lukittua jollakin banaalilla, tavallisella liikkeellä, turvallisella kaavalla, jota he sitten odottaisivat noudatettavan. Kun vastustaja oli sopivasti hypnotisoitu, oli aika iskeä odottamattomalla, osoittaa voimaa täysin uudesta kulmasta. Näin iskulla olisi kaksinkertainen vaikutus – aivan kuten Ali toimi ottelussa Listonia vatsaan. Heidän välillään käytiin vuosina 1964–1965 kaksi nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelua, jotka päättyivät Alin voittoon.

Ole itsesi

Lapsina ja nuorina aikuisina meitä opetetaan mukautumaan tiettyihin käyttäytymiskoodeihin ja tapoihin tehdä asioita. Opimme, että erilaisuudesta joutuu maksamaan hinnan sosiaalisesti. Mutta orjamaisen mukautumisen hinta voi olla vielä suurempi: menetämme voiman, joka tulee yksilöllisyydestä, tavasta tehdä asioita autenttisesti omalla tavallamme. ”Taistelemme” kuten kaikki muut, mikä tekee meistä ennustettavia ja konventionaalisia.

Muhammad Ali voi opettaa olemaan imitoimatta ketään, taistella ja toimia omaan rytmiinsä, mukauttaa strategioita omiin omituisuuksiin eikä päinvastoin. Kieltäytymällä seuraamasta yleisiä kaavoja tekee ihmisille vaikeaksi arvata, mitä aikoo seuraavaksi. On aidosti yksilö. Epätavanomainen lähestymistapa saattaa raivostuttaa ja suututtaa, mutta tunteikkaat ihmiset ovat haavoittuvaisia ja heihin voi käyttää valtaa. Jos omalaatuisuus on tarpeeksi autenttista, se tuo lopulta huomiota ja kunnioitusta.