Miten valmistautua triathloniin henkisesti

Miten valmistautua triathloniin henkisesti

Kisapäivänä kilpailija, jolla on vahva henkinen lähestymistapa, saavuttaa todennäköisemmin tavoitteensa ja unelmansa.

Toimimattomien mielentilojen muuttamiseksi tarvitaan tarkkailua, harjoittelua ja halua. Mitä viestejä kerrot itsellesi? Ovatko ne positiivisia ja avuliaita vai negatiivisia ja haitallisia? Miten voit muuttaa viestien sisältöä ja siten suoritusta? Oli tavoite sitten saapua maaliin ensimmäisenä tai ylipäätään, seuraavilla tekniikoilla minkä tahansa tasoinen triathlonisti voi parantaa suoritustaan. Mitkä tahansa tavoitteet ovatkin, ne tulisi asettaa lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle: päivittäiset, viikoittaiset, kuukausittaiset ja vuositason tavoitteet. Asetetut tavoitteet aloittavat visualisoinnin prosessin, joten itseään kannattaa muistuttaa siitä, kuinka paljon haluaa tavoitteensa saavuttaa ja miten kovasti on valmis tekemään niiden eteen työtä. Tavoitteet tulisi asettaa sekä prosessille että lopputulokselle. Monet urheilijat olettavat virheellisesti, että suorituksen henkinen puoli on sisäsyntyinen eikä sitä voi muuttaa. Todellisuudessa järjestelmällisellä mentaalisella harjoittelulla voi olla samanlaisia vaikutuksia suoritukseen kuin fyysisellä treenillä. Ajatusten ja asenteiden valitseminen voi ratkaista kisakokemuksen ja -tuloksen. Kun negatiivisia ja voimattomia ajatuksia ilmaantuu, tulee vain painaa katkaisijaa. Triathlon on toistuvan liikkeen urheilulaji. Uimassa, pyöräillessä ja juosten toistetaan uudestaan ja uudestaan samoja liikesarjoja. Lajissa kehittyminen vaatii miljoonittain toistoja. Sama konsepti sopii henkisten kykyjen kehittämiseen. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän vahvistat mieltäsi ja asenteitasi. Mieltään voi harjoittaa kuin lihaksiaan. Vaikka kaikkea kisapäivänä eteen tulevaa ei voi kontrolloida, mieltään voi kouluttaa niin, että oppii kontrolloimaan reaktiotaan mahdollisiin muuttujiin. Epävarmuus herättää usein ahdistusta. Taipumus on ihmisissä sisäsyntyinen. Koska omaa valmistautumistaan voi kontrolloida, huomio kannattaa kiinnittää siihen. Kehittämällä yhtenäisiä rutiineja ja keinoja käsitellä yllättäviä asioita epävarmuutta voi vähentää ja näin ollen ulkoisilla tekijöillä ei ole niin negatiivista vaikutusta.

Negatiivisen kääntäminen positiiviseksi

Päiviä tai tunteja ennen kisaa triathlonisteista, jopa kaikista kokeneimmista, tulee jännittyneitä ja hermostuneita, kun keho valmistaa itseään koitokseen. Olennaista sopivan mielentilan saavuttamisessa on analysoida muutoksia ja kanavoida tunteita positiiviseen suuntaan. Säännölliset mielentilaharjoitukset muodostuvat uudeksi normaaliksi ajatus- ja tunneprosesseissa. Jos kokee negatiivisia ajatuksia ja pelkoja päiviä ennen kisaa, on hyvä tietää, että niitä voi muuttaa. Negatiivisille ajatuksille ja tunteille voi kehittää uudenlaisia vastauksia kuten positiivisia, voimakkaita viestejä, jotka muuttavat mielentilaa. Voi esimerkiksi visualisoida itsensä suoriutumassa hyvin, muistella aiempia hyvin menneitä kisoja, treenisuorituksia tai tavoitteiden asettamisen prosessia.

Käsityksen, että tunteet ja mielialat ovat vain reaktioita ulkoisiin tapahtumiin, voi haastaa. Yksilöllä on huomattavasti valtaa tällä alueella. Yksinkertaiset teot kuten sijainnin muuttaminen tai musiikin kuuntelu voivat auttaa kontrolloimaan reaktiota stressiä aiheuttaviin asioihin. Kaikilla on omat selviytymiskeinonsa, joko rauhoittavat tai stimuloivat. On olennaista löytää selviytymiskeinot, jotka muodostuvat automaattisiksi ja joita voi soveltaa muuttuvissa tilanteissa. Mielessään voi käydä läpi mitä tulee kisan aikana tapahtumaan ja miettiä miten tulee reagoimaan mahdollisesti ilmaantuviin haasteisiin. Visualisointi on tehokas tekniikka, koska aivot tulkitsevat kuvitellut skenaariot hyvin kirjaimellisesti ja niillä voi siksi olla positiivinen vaikutus itseluottamukseen ja suoritukseen. Positiivinen puhe itselle, positiivinen ajattelu ja positiiviset vakuuttelut tai mantrat vaikuttavat vahvasti fyysiseen suoritukseen. Vakuuttelut kuten ”olen treenannut kovasti ja olen loistavassa kunnossa” tai ”olen valmistautunut parhaan kykyni mukaan” toimivat viemällä huomiomme ja muuttamalla uskomusjärjestelmäämme ajan myötä. Alamme keskittää huomiomme tapahtumiin, jotka vahvistavat uskomuksiamme. Negatiiviset näkemykset vaimenevat. Lämmittely voi olla tärkeää sekä fyysisen että psyykkisen valmistautumisen kannalta. Kehittämällä säännöllisen lämmittelyrutiinin voi vähentää epävarmuutta ja suunnata huomiota siihen, että valmistaa kehoaan kohtaamaan kisan fyysiset vaatimukset. Lämmittelyn muutamat viimeiset minuutit kannattaa systemaattisesti käyttää korostamaan optimaalisesti toimivaa suoritusta.