Suositut ja kovat multisport lajit

Suositut ja kovat multisport lajit

Triathlon, jossa kilpailijat ottavat toisistaan mittaa uinnissa, juoksussa ja pyöräilyssä, mielletään yhdeksi kovimmista nykypäivänä yleisesti harrastettavista urheilulajeista. Kilpailijoiden kunnon tulee olla tapissaan, ja heidän fyysisten valmiuksien mahdollistavan huipputuloksen saamisen kaikissa kolmessa toisistaan poikkeavassa lajissa. Triathlon ei ole kuitenkaan ainoa laji jossa samat kilpailijat näyttävät osaamistaan kolmen kovan lajin parissa.

Triathlonin itsensä ympärille on kehittynyt perinteisen kilpailun lisäksi erikoistilanteissa harjoitettavia lajeja. Cross triathlon on luonnon olosuhteissa tapahtuma kolmiottelu, jonka aikana kilpailijat uivat luonnon järvissä, joissa, tai meressä, juokservcat luonnon polulla, ja pyöräilevät mountain bike välineillä. Sisätriathlon otteluita taas voidaan järjestäää lähes jokaisella kuntosalilla, sillä niihin kuuluu altaassa uimista, kuntopyörällä ajamista, ja juoksumatto maratonia. Triathlon on lajina myös para olympialaisissa. Kilpailun aikana urheilijat kamppailevat samoissa lajeissa kuin standardi triathlonissa, mutta jokaisella osuudella heidän vammansa otetaan huomioon apuvälíneiden kanssa. Kilpailut on jaettu lajin sisällä kategorioihin, riippuen kilpailijoiden vammoista ja heidän suoritukseensa tarvittavista apuvälineistä. Esimerkiksi pyöräily osuudessa urheilijat voivat ajaa standardi pyörällä, käsipyörällä, tai tandempyörällä. Juoksu osuudessa osa urheilijoista kilpailee pyörätuolissa, muita kategorioita ovat urheiluun tarkoitetuilla teko jaloilla juoksu, ja avustettu juoksu näkövammaisille. Para triathlonin parissa järjestetään vuosittaisia maailmanmestaruus kilpailuita. Se on ollut paras olympialais laji vuodesta 2016.

Kenttälajien multisport lajit

Triathlonin alalajien lisäksi ympäri maailmaa on kehitetty useita urheilijoiden kestävyyttä eri olosuhteissa testaavia urheilulajeja. Kaikille näille lajeille yhteistä on että ne laittavat kilpailijoiden kunnon ja taidot koetukselle äärimmäisten haasteiden edessä. Olympialaisista tunnettuja lajeja ovat heptathlon, octathlon, decathlon, pentathlon, ja moderni pentathlon. Seitsemästä kenttäurheilulajista muodostuvassa heptathlonissa kilpailijat ottavat osaa 100 metrin esterataan, korkeushyppyyn, 200- ja 800-metrin juoksuun, pituushyppyyn, sekä keihäänheittoon ja kuulantyöntöön. Octathlon muodostuu saman tyyppisistä lajeista, mutta juoksu etäisyydet ovat 100 metriä, 400 metriä, ja 1000 metriä. Kymmenlajisessa decathlonissa kilpailu tapahtuu kahden päivän aikana, ja listalle lisätään keihäs hyppy ja kiekonheitto. Decathlonin voittaja saa osakseen Maailman Parhaan atleetin tittelin maailman mestaruus kisat voitettuaan. Decathloniakin vaativampi laji on yhden tunnin decathlon, jossa kilpailijoiden tulee aloittaa viimeinen laji tunnin sisällä ensimmäisen lajin aloittamisesta.

Urheilulajeja sekoittavat multisport lajit

Kreikkalaisten muinais olympialaisten inspiroima moderni pentathlon yhdistää saman kilpailun alle viisi toisistaan huomattavasti poikkeavaa lajia. Kilpailijat kamppailevat miekkailussa, 200 metrin freestyle uinnissa, hevosilla tapahtuvassa estehypyssä, ja ampumajuoksussa. Alunperin ampumajuoksussa käytettiin aseena pistoolia, nykypäivänä urheilijat ampuvat laseraseella. Laji on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1912, ja sen osiot mukailevat taitoja joita 1900.-luvun sotilaat olisivat tarvinneet armeijassa pärjätäkseen. Lajia on yritetty poistaa olympialaisista ahkerasti, sillä sen yleinen harrastaja kunta ei ole kovinkaan laaja, ja sen vaatimien välineiden vuoksi sillä on hieman elitistinen maine. Moderning pentrathlonin liitto on kuitenkin saanut vakuutettua kansainvälisen olympiakomitean lajin hyödyllisyydestä vuodesta vuoteen, joten se ei ole vielä ainakaan katoamassa olympialais kentiltä. Pisin virallinen multisport kilpailu on vuosittain Uudessa Seelannissa tapahtuva Coast to Coast kilpailu, jonka aikana kilpailijat taittavat 243 kilometrin matkan juosten, pyöräillen, ja kajakilla meloen. Myös talviurheilun piireistä löytyy useaa lajia hyväkseen käyttäviä kilpailuita. Talvi triathlonissa kilpaillaan juoksun ja pyöräilyn lisäksi murtomaahiihdossa, ja quadrathlon tuo kisoihin mukaan lumikenkä kilpailun.

Suomalaisille tunnetuin talvella tapahtuvista lajeista on varmasti ampumahiihto, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä biathlon. Ampumahiihdolla on juuret pohjoismaiden armeijan tarvitsemissa taidoissa, ja se testaa rankan hiihto rupeaman jälkeen urheilijoiden tarkkuus ampuma taitoja. Ampumahiihdon parissa on kilpailtu myös talvi para olympialaisissa vuodesta 2988.