Triathlon on kaikenikäisille

Triathlon on kaikenikäisille

Triathlon on suhteellisen nuori urheilulaji, mutta sitäkin suositumpi. Lajin suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Se on haastava ja mielenkiintoinen laji, koska se on niin kutsuttu lajiyhdistelmä. Triathlonia harrastavat monen ikäiset; niin lapset, nuoret kuin vanhemmat aikuisetkin.

Triathlon on kaikenikäisille
Triathlon on kaikenikäisille

Triathlon on kolmen eri urheilulajin kokoelma, siinä pyöräillään, uidaan ja juostaan. Tämä urheilulaji on siis ehdottoman monipuolinen ja vaatii monenlaista osaamista. Laji on hyvin kehittävä urheilumuoto, eikä siihen kyllästy helposti, kun harrastelajit ovat niin vaihtelevat. Lajia voi harrastaa ihan harrastusmielessä, kisamielessä tai ammattilaisena. Joka tapauksessa se kohottaa kuntoa ja on kaikin puolin hyvä urheilulaji. Se on yksilölaji, mutta sitä harrastetaan yleensä silti porukassa.

Triathlonia voi harrastaa lajikerhoissa tai ihan itsenäisestikin. Harjoituksia organisoivat ja järjestävät monet suuret urheiluseurat, joten kannattaa etsiä netin kautta lähin harjoittelupaikka, jos ei halua itse harjoitella yksinään. Lajissa harjoitellaan kaikkia kolmea osa-aluetta ja välttämättä suuntana ei tarvitse olla kilpailut, vaan sitä voi harrastaa ihan omaksi ilokseen ja kilpailla itsensä kanssa.

Triathlon eri kilpailuissa

Kuten jo aiemmin tekstissä todettu, on triathlon suhteellisen uusi urheilulaji. Se on ollut arvokisoissa mukana vasta vuodesta 2000, silloin triathlonissa kisattiin Australian Sydneyn Olympiakisoissa. Lajiyhdistelmää on kuitenkin harrastettu jo pidempään, myös kilpailutasolla. Triatlonissa on kilpailtu, noin vuodeta 1970 asti, silloin lajia kehiteltiin erityisesti USA:n Kaliforniassa. Vuonna 1989 lajissa kisailtiin jo maailmanmestaruudesta. Lajilla on mielenkiintoinen tausta, sillä kuuleman mukaan haluttiin ottaa selvää urheilijoiden kunnosta. Kiinnostuksen kohteena olivat seuraavat lajit: juoksu, pyöräily ja uinti. Näiden lajien edustajat halusivat kisailla siitä, että minkä lajin urheilijat ovat parhaimmassa kunnossa ja kenen kestävyys olisi kovin. Tämän tarinan todenperäisyydestä ei tosin ole minkäänlaista varmaa tietoa. Voi hyvinkin siis olla, että tämä tarina on vain jonkinlainen eteenpäin liikkuva legenda ja se vaan jatkaa eteenpäin kulkemistaan vuodesta toiseen. Joka tapauksessa nämä kolme urheilumuotoa on yhdistetty yhdeksi lajiyhdistelmäksi ja siinä kisaillaan kovalla tasolla.

Triathlon eri kilpailuissa
Triathlon eri kilpailuissa

Triatlonissa järjestetään useamman tyyppisiä kilpailuja. Kilpailut etenevät aina samaan tahtiin, ensin uidaan, sitten pyöräillään ja lopuksi juostaan. Kilpailuja on tarjolla niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin. Ammattilaiset kilpailevat arvokisoissa, maailmanmestaruuskisoissa ja olympia-kisoissa. Näiden arvokisojen välissä he kilpailevat jatkuvasti kansainvälisellä tasolla eri puolilla maailmaa järjestettävissä maailmancup-kisoissa. Ammattilaisten kisamatkat vaihtelevat hieman kisasta riippuen. Harrastelijat kisaavat myös vuosittain eri määrän kisoja. Kisoja järjestetään nykyään useammilla paikkakunnilla Suomessa, mutta ei kuitenkaan joka viikonloppu eikä ihan joka toinen viikkokaan. Kisoja on kuitenkin tarjolla säännöllisesti. Kisojen aikatauluja voi seurata Triathlon Suomen nettisivuilta, sinne on kerätty koko kansallinen kisakalenteri. Ulkomaan kisoista sivustolta löytyy myös tietoja.

Triatlonissa on olemassa neljä eri kategoriaa: sprinttimatka, perusmatka, puolimatka ja täysmatka. Sprinttimatka on 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua. Perusmatka on puolestaan 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja kymmenen kilometriä juoksua. Perusmatka on myös olympiamatka. Puolimatka on 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21 kilometriä juoksua. Ja viimeiseksi täysmatka, jota myös kutsutaan Ironman-matkaksi, on 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu (42,195 kilometriä). Näitä kaikkia matkoja on tarjolla kilpailumuodossa ja eri kilpailutasoilla.

Yhteenveto

Triathlon sopii monille ja monen ikäisille. Tässä lajissa voi kehittyä jatkuvasti ja sen eri osa-alueet kiehtovat sen lajin harrastajia. Laji vetää koko ajan lisää väkeä puoleensa. Laji kasvattaa myös tunnettavuuttaan koko ajan lisää erilaisten kisojen ja televisiointien kautta. Triatlonia voi harrastaa vuoden ympäri ja sen eri osa-alueita kehittää, vaikka vuoron perään. Laji vaatii kestävyyttä ja monipuolista osaamista, mutta samalla siinä voi nauttia haastamalla itsensä, vaikka viikoittain.