Triathlonin aloittaminen helpottuu kuntotestin kautta

Triathlonin aloittaminen helpottuu kuntotestin kautta

Triathlon on vaativa laji, sillä kolmen lajin yhdistelmä on keholle huomattavasti rankempaa kuin yksittäisen lajin harrastaminen. Tässä toisaalta piilee myös triathlonin viehätys, tässä lajissa ei nimittäin ole tylsiä hetkiä. Mitä parempi peruskunto sinulla on, sitä helpommin lajin aloittaminen käy. Jos triathlon kiinnostaa ja pohdit harjoittelun aloittamista, hyvä alku uudelle harrastukselle on kuntotestiin osallistuminen, jolloin saat tarkkaa tietoa siitä, missä peruskunnon kanssa mennään ja mihin asioihin kannattaa vielä kiinnittää huomiota. Lähtötason selvittäminen säästää monelta murheelta ja auttaa toisaalta tekemään juuri sinun tarpeisiisi sopivan harjoitusohjelman.

Valitse mahdollisimman laaja kuntotesti

Kuntotestauksia on tarjolla kaikissa suurimmissa kaupungeissa ja ainakin pääkaupunkiseudulla useammassa paikassa. Ennen kuntotestaukseen osallistumista kannattaa myös tarkistaa, että kyseessä on mahdollisimman kattava paketti. Esimerkiksi Helsingin urheilulääkäriasemalla kuntotestaukseen kuuluu kehonkoostumuksen mittaus ja lääkärintarkastus. Erityisesti silloin, kun harjoitusmäärät ovat nousemassa korkeiksi tai kyseessä on triathlonin tapainen vaativa laji, on lääkärintarkastukseen hyvä suunnata jo ennen harjoittelua.

Päämääränä oikean harjoittelun löytyminen

Kuntotestin ei ole tarkoitus määrittää, sovitko juuri sinä triathlonin harrastajaksi. Laji sopii lähes kaikille, jotka pystyvät juoksemaan, uimaan ja pyöräilemään. Myös painonpudotukseen triathlon käy mainiosti. Kuntotestiä ei siis tarvitse pelätä eikä siinä ole oikeita tai vääriä tuloksia. Tarkoitus on todellakin vain selvittää, minkä osa-alueen treenaamisesta sinä hyötyisit kaikista eniten ja miten pääsisit parhaaseen mahdolliseen kuntoon tulevaisuudessa. Kuntotestissä saat tietoa esimerkiksi lihasmassasta ja kehon rasvaprosentista. Lisäksi selvitetään maksimaalinen hapenottokyky juoksumatolla juosten sekä aerobinen ja anaerobinen kynnys hengityskaasu- ja laktaattivasteista. Lisätuloksia selvitetään polkupyöräergometrin avulla. Aerobisten ja anaerobisten kynnysten selvittäminen sekä juoksun että pyöräilyn avulla on triathlonia silmällä pitäen fiksua, sillä ne saattavat olla kahdessa eri lajissa erilaiset ja testin avulla molempien lajien harjoittelu saadaan suunniteltua mahdollisimman tehokkaaksi.

Aerobinen kynnys ylitetään, kun syke on noin 70 prosenttia maksimisykkeestä. Tämän kynnyksen ylityttyä lihaksiin alkaa muodostua maitohappoa, mutta elimistö pystyy vielä polttamaan sen pois. Aerobisen kynnyksen alapuolelle jäävää kuntotasoa kutsutaan peruskestävyydeksi. Anaerobinen kynnys taas on se sykealueen kohta, jonka jälkeen maitohappo alkaa kertyä lihaksiin sellaisella vauhdilla, että elimistö ei pysty sitä enää samaan tahtiin poistamaan. Tästä seuraa ennemmin tai myöhemmin uupuminen. Kynnys riippuu henkilöstä, mutta on yleensä noin 85-90 prosenttia maksimisykkeestä. Aerobisen ja anaerobisen kynnyksen väliin jäävää kuntoaluetta kutsutaan vauhtikestävyysalueeksi.

Haasteena useimmiten peruskestävyyden kasvattaminen

Monella kuntoilijalle tilanne on sellainen, että liikuntahetkistä pyritään ottamaan kaikki irti ja silloin mennään täysillä. Tällöin alempi sykealue eli peruskestävyys ei kehity ja sama koskee maksimikestävyyttä. Triathlonilla hyvä vauhtikestävyys ei sen sijaan ole kovinkaan tärkeässä roolissa, se voi auttaa korkeintaan sprinttimatkassa. Yleensä triathlonissa kuitenkin tavoitellaan pidempiä matkoja ja tällöin on tärkeää pitää syke tarpeeksi matalana. Tämän takia triathlon-treenissä painotetaan niin vahvasti peruskestävyyttä.

Löydä sinulle sopiva harjoittelumalli ja hyppää mukaan lajiin

Kuten sanottua, triathlon ei ole superihmisille tarkoitettu laji, vaan sopii kaikille siitä kiinnostuneille. Lajiin liittyy paljon rasvaa polttavaa aerobista liikuntaa ja lisäksi kehittyvät esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistö ja hermolihasjärjestelmän voiman tuotto. Kuntotestin jälkeen kannattaa lähteä rohkeasti harjoittelemaan yhtä lajia tai kaikkia lajeja. Nopeimmin alkuun pääsee kun kuntotestin perusteella tehdään kunnollinen harjoitusohjelma. Tämä tekee harjoittelusta oikeaoppista, monipuolista ja kehittävää. Samalla voi joko liittyä harjoitusryhmään tai hankkia henkilökohtainen valmentaja. Mikäli nautit enemmän itsenäisestä treenaamisesta, myös netistä löytyy sivustoja, jonne voit kirjata edistymistäsi ja saada vinkkejä harjoitteluun.