Triathlonin historiaa

Triathlonin historiaa

Triathlon on yksi fyysisesti haastavimmista urheilulajeista, ja sen harrastajat joutuvat usein avaamaan motiivejaan uteliaille. Kyseessä on urheilulaji, joka yhdistää juoksun, uinnin ja pyöräilyn. Suurin osa triathlonin harrastajista tähtäävät eritasoisiin lajissa järjestettäviin kilpailuihin mitatakseen omia voimiaan.

Tärkeimmät kilpailumatkat ovat sprinttimatka, perusmatka, puolimatka ja täysmatka. Sprinttimatka on kaikkein lyhin. Siihen kuuluu viisi kilometriä juoksua, 750 metriä uintia ja 20 kilometriä pyöräilyä. Seuraava on perusmatka, jota käytetään myös olympialaisissa. Olympiamatkaan kuuluu kymmenen kilometriä juoksua, 1,5 kilometriä uintia ja 40 kilometriä pyöräilyä. Puolimatkan jakavat 21 kilometriä juoksua, 1,9 kilometriä uintia ja 180 kilometriä pyöräilyä. Täysmatkaa kutsutaan myös Ironman-matkaksi. Siinä kilpailijat juoksevat maratonin, eli 42,195 kilometriä, uivat 3,8 kilometriä ja pyöräilevät 180 kilometriä. Näiden jo itsessään huimien pituuksien lisäksi järjestetään ultratriathloneja, jotka voivat olla vielä kymmenkertaisesti pidempiä. Näiden kisojen aikana ihmiskeho viedään aivan äärirajoille, ja toipuminen kisoista kestää kuukausia.

Triathlon syntyi Kaliforniassa 1970-luvulla

Jo 1900-luvulta löytyy tietoa kilpailuista, jotka yhdistivät kolme urheilulajia yhden kisan alle. Euroopan puolella esimerkiksi Ranskassa järjestettiin kisoja, jotka yhdistelivät kolmea kestävyyslajia.  Ensimmäinen varsinainen triathlon-kisa järjestettiin kuitenkin vasta vuonna 1975 Kalifornian San Diegossa. Järjestäjinä toimivat Jack Johnstone ja Don Shanahan. Vannotuneet urheilumiehet olivat jo useamman vuoden ajan järjestäneet juoksua ja uintia yhdistäviä kisoja, ja lisäsivät nyt ensimmäistä kertaa mukaan myös pyöräilyn.  Ensimmäinen kisa koostui 500 metrin uinnista, 8 kilometrin pyöräilystä ja 10 kilometrin juoksusta. San Diegon kilpailussa nähtiin 46 osallistujaa, muun muassa Yhdysvaltojen armeijan komentaja John Collins ja hänen vaimonsa Judy Collins, pariskunta, joka sittemmin toi triathlonin koko maailman tietoisuuteen. Havaijin legendaarinen Ironman-kisa on Collinsin pariskunnan perintöä. He järjestivät saarilla ensimmäisen Ironman-kisan vuonna 1978. Tästä pitkien matkojen kisasta jäivät vakiintuneiksi ironman-kisojen urheilusuoritusten matkojen pituudet, jotka ovat käytössä kaikkialla maailmassa. Ensimmäisessä kilpailussa voimistaan mittelivät 12 kilpailijaa. Voittajaksi selviytyi Gordon Haller ajalla 11 tuntia 46 minuuttia 58 sekuntia. Kisa vakiintui kerran vuodessa järjestettäväksi, ja kun vuonna 1982 televisioyhtiö ABC aloitti sen välittämisen kanavillaan, lajin näkyvyys kasvoi kohahtaen aloittaen matkansa myös Eurooppaan. Näiden ensimmäisten kisojen jälkeen triathlon on matkustanut pitkälle leviten ympäri maailmaan. Siitä on tullut arvostettu kilpa- ja huippu-urheilulaji. Laji hyväksyttiin olympialiikkeeseen vuonna 1994 ja se nähtiin ensimmäisen kerran olympialakisoissa vuonna 2000 Sydneyssä. Australia onkin yksi lajin suurmaista. Muita lajissa erityisesti kunnostautuneita maita ovat USA, Saksa, Sveitsi, Ranska ja Uusi-Seelanti. Havaijin kisa on pysynyt kaikkien näiden vuosien ajan arvostetuimpien joukossa, ja useat pitävätkin sitä ainoana oikeana ironman-kisana.  

Triathlon rantautuu pohjoiseen 1980-luvulla

Suomeen laji löysi tiensä 1980-luvulla. Ensimmäisen kerran triathlonissa kisattiin Joroisissa vuonna 1983. Vuosikymmenen loppuun kääntyessä se oli saavuttanut jo kovan suosion. Suomalaisen triathlonin polunraivaajana pidetään Magnus Lönnqvistiä, joka voitti ensimmäiset kotimaiset teräsmieskisat, sekä myöhemmin Euroopan mestaruuden vuonna 1986. Suomalainen Pauli Kiuru onnistui lähes voittamaan Havaijin legendaarisen Ironman-kisan vuonna 1993, jääden kuitenkin lopulta toiseksi. Useista muista kilpailuista hän vei voitot kotiin, ja lukuisten suomenmestaruuksien lisäksi pärjäsi mitallitasoille saakka myös euroopanmestaruuskisoissa. Nykyään hän toimii kansanedustajana. Muita kovan tason triathlonisteja olivat Mika Luoto ja Tom Söderdahl, joista kumpikin on onnistunut pääsemään 8. sijalle Havaijin kisoissa.

1990-luvun alun aikaan triathlonin harrastajamäärät Suomessa kokivat romahduksen. Varsinaista syytä ei ole osattu individuoida, ja 2000-luvun alkupuolella harrastajien määrä lähti uuteen kasvuun. Suomessa lajin toimintaa koordinoi Suomen Triathlonliitto, joka perustettiin vuonna 1986 edistämään lajin kehitystä ja koordinoimaan kisatoimintaa.