Triathlonin juuret ovat Kaliforniassa, Ironman-kilpailu alkoi Havaijilta

Triathlonin juuret ovat Kaliforniassa, Ironman-kilpailu alkoi Havaijilta

Triathlon on nimensä mukaisesti kolmen lajin, juoksun, pyöräilyn ja uinnin yhdistelmä. Ensimmäinen virallisesti triathlonia edustava kilpailu järjestettiin Kalifornian San Diegossa 25. syyskuuta vuonna 1974 ja siihen osallistui 46 kilpailijaa.

Lajin haasteellisin kilpailu kehitettiin 1970-luvun loppupuolella Havaijin saarella kiistan tuloksena. Kestävyysurheilijat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, että onko uinti, pyöräily vai juoksu urheilumuotona vaativin. Lopulta kiistakumppanit päättivät ratkaista asian testillä, jossa osallistujat uivat 3,8 kilometriä, pyöräilivät 180 kilometriä ja juoksivat 42,2 kilometriä. Tarina ei kerro, mihin lopputulokseen vaativuuskeskustelussa lopulta päästiin, mutta tästä testistä sai alkunsa Havaijilla vuosittain järjestettävä Ironman-kilpailu. Havaijilla kilpailun vaativuutta lisää myös lämpötila, joka nousee päivän aikana 35-40 asteeseen ja kilpailijoilla on kiusanaan sekä auringonpaahde että voimakas tuuli.

Monipuolinen laji, jossa voi kilpailla eri pituisilla matkoilla

Lajina triathlon on tasa-arvoinen, sillä lajissa on samat matkat miehille ja naisille. Suosituin matka on olympialaisista tuttu perusmatka. Nuorille osallistujille järjestetään erikseen juniorimatkoja. Tarjolla on myös puolitriathlonkilpailuja, jotka ovat hyviä tavoitteita lajin aloittaville. Puolitriathlon on tällä hetkellä varsin trendikäs laji, sillä siihen on helpompi päästä kiinni kuin täyspitkään triathloniin ja pohjaksi riittää kohtuullinen treeni. Täyspitkä triathlon eli kuuluisa Ironman-kilpailu vaatii puolestaan jo todella tavoitteellista harjoittelua ja kovaa kuntoa, eikä sovi aloittelijoille.

Triathlonin haaste piilee siinä, miten kolmesta erilaisesta lajista saadaan tasaisen vahvoja. Lajin harrastajalla on pitkä peruskestävyyskausi ja harjoittelutavat vaihtelevat harrastajien välillä paljonkin. Avainsanana treenissä on kuitenkin monipuolisuus, sillä peruslajien lisäksi harjoittelussa täytyy keskittyä mm. keskivartalon lihasten vahvistamiseen.

Kilpailuissa kaikki osuudet vaikuttavat

Itse kilpailussa haastavin osuus on usein uinti. Uintiosuudet tapahtuvat luonnonvesissä, jotka Suomessa ovat aina kylmiä ja osin aallokkoisia. Lisäksi veteen juoksee samaan aikaan paljon kilpailijoita, jolloin voi helposti joutua tönäistyksi tai painua hetkeksi veden alle. Uintiosuutta kannattaa siis treenata ja yllättäviin tilanteisiin varautua, sillä kärjen karkaaminen uintiosuudella tarkoittaa työlästä kiinniottoa myöhemmin kilpailussa.

Pisin osuus keston puolesta triathlonissa on pyöräily. Pyöräilyä voi harjoitella monipuolisesti maanteillä ja metsäpoluilla ja talviaikaankin treeni onnistuu kuntopyörällä. Kestävyys on tärkeää, mutta voimaakin tarvitaan. Molempia pystyy kehittämään mäkisillä reiteillä. Jos saa vauhdin pysymään suhteellisen tasaisena ylämäessä, tietää pääsevänsä tasaisella maalla kovaa vauhtia.

Triathlonin haasteena on eri lajien yhdisteleminen, joka tekee siitä paljon raskaampaa kuin lajeista erikseen. Erityisen vaikea kohta on kolmannelle osuudelle siirtyminen eli pyöräilystä juoksuun vaihtaminen. Tähän kannattaakin harjoittelussa panostaa.

Triathlon Suomessa

Suomessa ensimmäinen triathlonkilpailu järjestettiin vuonna 1984 Joroisilla. Ajatus kilpailujen järjestämisestä keksittiin varpajaissaunassa vuonna 1982, kun kunnan liikuntasihteerin Risto Silvennoisen perheeseen oli syntynyt kaksospojat. Tapahtumaa juhlistettiin saunaillalla ja samalla kunnan tapahtumavastaavat kehittelivät idean siitä, miten Savoon saataisiin vähän lisaa vauhtia ja kokeiltavaksi jotain uutta.

Matkan puolesta kyseessä oli puolitriathlon. Kilpailuun osallistui 115 kilpailijaa, joista kuusi oli naisia. Kilpailun voitti Magnus Lönnqvist, joka myöhemmin osallistui ja läpäisi ensimmäisenä suomalaisena Havaijin Ironman-kilpailun.  Laji on sen jälkeen kasvattanut suosiotaan nopeaa vauhtia. Parhaimmillaan yleisen sarjan osallistujamäärät olivat jo lähellä sataa ja SM-kilpailujen kohdalla jouduttiin tekemään karsintaa osallistujista. Nykyään yleisessä sarjassa kilpailee noin 30 osallistujaa. Suomessa triathlonia on tehnyt tunnetuksi mm. poliitikko Alexander Stubb.

Vuodesta 2000 triathlon on ollut myös olympialaji, tosin ainoastaan lajin sprinttiversio jossa kilpaillaan neljäsosamatkoilla alkuperäiseen verrattuna. Olympialaisissa osuuksina ovat peräjälkeen ja ilman taukoja suoritetut 1,5 km uinti, 40 km pyöräily ja 10 juoksu.